Vorige week maandag lanceerde Nvidia de GeForce RTX 2080 (Ti) en 2070. Prachtige nieuwe videokaarten voor echte gamers. De nieuwe Nvidia GeForce RTX kaarten bevatten allemaal nieuwe technologie. Nvidia heeft zelf aangegeven dat de prestatieverschillen van de kaarten met de nieuwe ray-tracing techniek maar liefst oploopt tot een factor 10. Dat zijn echter nog niet de games die nu bestaan. maar hoe presteert deze technologie nou in de games die nu op de markt zijn? Dat heb ik voor de hobby gamers voor ons uitgezocht. 20 september wordt de videokaarten-serie uitgebracht. Misschien dat jij tegen die tijd ook wel zo’n mooie Nvidia GeForce RTX kaart wil bemachtigen.

Benchmarking resultaten beloven veel

Het Nvidia GeForce team heeft zelf resultaten laten zien van benchmarking. Daaruit is gebleken dat de nieuwe Nvidia GeForce RTX 2080 ongeveer 1,5 keer sneller is dan de een poos geleden uitgebrachte GeForce GTX 1080 kaart. Dat is toch een behoorlijk verschil, aangezien er maar een 15% verschil is aangebracht in de cuda-cores. Dan zou je zeggen dat de nieuwe kaart maar 15% beter presteert, maar dat blijkt dus niet waar. De Nvidia GeForce RTX serie overtreft wat dit betreft de verwachtingen.

Andere nieuwe technieken

Op het moment bestaat er alleen de normale anti-aliasing techniek, TAA (temporal anti-aliasing). Deze wordt echter inwisselbaar voor DLSS (deep learning super sampling). Wie verstand heeft van super sampling zal hier vast blij van worden. Dit is namelijk een technologie die met behulp van AI de beeldkwaliteit verhoogt. Op de Gamescon demonstratie heeft het Nvidia GeForce team het verschil tussen TAA en DLSS laten zien, maar met het blote oog was geen verschil waar te nemen. Wel was de prestatie van DLSS veel beter.

De conclusie voor Nvidia GeForce RTX

Met ray-tracing, machine learning (AI) en DLSS beloven de nieuwe Nvidia GeForce RTX kaarten veel moois. Ook presteren de kaarten in de huidige game-wereld dus 1,5 keer beter dan een GTX kaart van hetzelfde kaliber. Dat is al mooi. Echter als nieuwere games deze nieuwe technologieën gaan integreren kan de verbeteringsfactor dus oplopen naar 10. Met de Nvidia GeForce RTX serie worden games realistischer dan ze ooit zijn geweest. Ook zal jouw game-ervaring en je FPS soepeler gaan. De vraag die nu overblijft is of het prijskaartje van de Nvidia GeForce RTX kaarten het waard is. Want voor zulke nieuwe technologieën betaal je natuurlijk wel een stuk meer dan voor een reguliere GTX kaart. Maar het zal het waard zijn.